עכשיו כששקע קצת האבק, ואפשר לדבר יותר מהראש, רציתי לפרק את גדר ההפרדה והפיגועים. הילכו שניים יחדיו בלתי אם נועדו, או למה הצעדים האחרונים של הממשלה הם פופוליסטיים, לפחות בחלקם.
קודם כל, כמה מילים על גדר ההפרדה, כ-460 קילומטרים כיום, הקמתה אכן החלה ב-2002 בשיא פיגועי ההתאבדות מעבר לקו הירוק באינתיפאדה השנייה. אכן בשנים שבהם הושלם רוב התוואי ב-2002-2006 (לא הכול הושלם) ירדה כמות הפיגועים בצורה דרמטית. ב-2002 בוצעו 53 פיגועי התאבדות, ב-2003 – 26 וב-2004 – 12 פיגועים בשנה. בשנים 2005-2009 המספר ירד מ-8 ל-0. כך על פי נתוני שב”כ.
אבל אפילו אני שבקושי בקושי עברתי סטטיסטיקה של תואר ראשון של מדעי הרוח יכולה לספר לכם שקורלציה וסיבתיות זה לא אותו דבר. היו עוד משתנים בשנים 2002-2006 שיכולים להיות קשורים לירידה בטרור. נגיד, מבצע חומת מגן – כשצה”ל השתלט על רמאללה, ג’נין, שכם ועוד ועוד. לפי נתוני צה”ל, נהרגו אז 200 פלסטינים ונעצרו 65 “מבוקשים בכירים”, ועשרה מתאבדים פוטנציאלים.

כשאין כוחות – אפשר לפרוץ
אבל אני לארג’ית, נגיד שגם לגדר יש חלק בעצירת הטרור. צריך להבין שסדרי הכוחות של האינתיפאדה השנייה ביהודה ושומרון לא היו כמו היום, ובשנים הראשונות של בניית הגדר היא לוותה בכוחות ביטחוניים קבועים כדי למנוע פרצות. מתישהו – בחמש שנים האחרונות לפחות אם לא יותר מוקדם – זה נגמר. כשאין כוחות, אפשר לפרוץ. ברוב התוואי של הגדר היא אינה חומת בטון ענקית כמו באזור ירושלים, אלא גדר תיל וגדר חשמלית בגובה של שני מטרים בערך, שאפשר במאמץ מסוים לחתוך ולעבור.
בפרסום של מפקדת זרוע היבשה ב-2012 נכתב: “כל מכשול צריך להיות נשלט באש ותצפית על-ידי כוח לוחם, שאם לא כן, יעילותו תתבטא במאמץ ההנדסי הנדרש לחצייתו על-ידי האויב ובשיבוש זמני ומוגבל של ההתקדמות“. לא סתם המשפט הזה מצוטט על ידי אלו שסוברים שהגדר אינה הסיבה להפסקת הטרור, כמו האלוף במיל גרשון הכהן.
אבל תגידו – יש עלייה בפיגועים בעת האחרונה אז אולי יש עלייה בפרצות. אז קשה לדעת אם כמות הפרצות גדלה בתקופה האחרונה כיוון שאין נתונים על כך, אבל מה שבטוח כמות השב”חים לצורכי עבודה לא גדלה באופן משמעותי. לפי נתונים של חגי אטקס מ-INSS שעתידים להתפרסם במחקר עתידי – מספר השב”חים מהגדה שנכנסו לישראל בשנים 2018-2020 דווקא ירד מ-20 אלף ל-40 אלף בחודש, כשהירידה הגיעה לשיא במקביל לירידה בכמות העובדים החוקיים שנכנסים, ברבעון השני של 2020 – בשיא מגפת הקורונה. ירידה אחרת הייתה ב-2019 במקביל לעלייה במספר ההיתרים החוקיים. ב-8 החודשים האחרונים לא הייתה עלייה בכמות השב”חים אז קשה לחשוב שהגדר הפכה פתאום לפרוצה יותר. הנתונים אגב הם מהגוף היחיד להיכרותי שאוסף נתונים על שב”חים – הלמ”ס הפלסטיני.

לסיכום, החיים זה דבר מורכב
מדינת ישראל, אם תהיתם, מודעת לזה. הכמויות המשוערות של השב”חים שנכנסים ידועות לכל גופי הביטחון, גם אם לא במספרים מדויקים, וההערכה היא באמת שרוב רובם נכנסים לצורכי עבודה. עד לפני שבועיים זה לא הדאיג אותם יותר מדי, ולראייה – לא שוגרו כוחות לכל אורך הגדר מול הפרצות. במו אוזניי שמעתי מישהו מספיק בכיר צה”ל לפני שנתיים בערך אומר ליד שהם לא שולחים כוחות לשמור על הגדר כי זה אומר שהם לא יכולים לעשות משימות אחרות, משמעותיות יותר מבחינתם: מעצרים, אימונים למלחמה בגזרות אחרות ועוד. לכן להערכתי אם לא יתרחשו פיגועים קשים בתקופה הקרובה – גם הצבת הכוחות המסיביים ליד הגדר תעלם.
המסקנה מבחינתי היא כזו: גדר ההפרדה היא לא מה שמנע באופן מוחלט עד היום את הפיגועים הקשים נוסח הפיגוע בבני ברק, ותיקון הפרצות בה הוא חשוב כדי למנוע הסתננות לא חוקית ועבודה בלי תנאים סוציאליים, אבל כל עוד לא יוצבו שם כוחות באופן קבוע הוא לא ימנע בהכרח את הפיגועים הבאים. בשישי בלילה נעצרו ליד הכפר עראבה שלושה מחבלים פוטנציאלים. זה היה מעבר לגדר ההפרדה למי שתהה, ונעשה במבצע של כוחות מיוחדים. מניעת טרור, כרגיל בארצנו, היא עסק מורכב יותר.
מרתק. תודה רבה.